Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Αιδώς Αργείοι

 

Αιδώς Αργείοι

Το κείμενο αυτό το είχα ξεκινήσει πριν από τις επαναληπτικές εκλογές. Έτσι αρκετά από αυτά που αναφέρω επιβεβαιώθηκαν το βράδυ των εκλογών.

Η αρχή έγινε με την περιοχή της Ροδόπης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και μπαρουτοκαπνισμένη βουλευτής, επέκρινε τους κατοίκους γιατί τόλμησαν να ψηφίσουν άλλο κόμμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε: «Έδινα μάχη (για σας) και αντ’ αυτού ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ …. εάν εσείς δεν με στηρίζετε, εγώ δε μπορώ να σας στηρίζω άλλο.» Όλα αυτά τα είπε λησμονώντας ότι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, είναι υποχρεωμένοι να αγωνίζονται για το καλό όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως αν τους έχουν ψηφίσει ή όχι.

Αυτό το 41% αποθράσυνε το κυβερνών κόμμα. Τους έδωσε την αίσθηση ότι παίζουνε μόνοι τους μπάλα και ότι οι αντίπαλοι ή δεν υπάρχουν ή είναι πολύ χαμηλής δυναμικότητας. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι ότι έφτασαν στο σημείο να απειλούν υποψήφιους δημάρχους ότι αν ψηφιστούν, δεν θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιους πόρους ή στο νέο ΕΣΠΑ. Στην ουσία προσπάθησαν να μεταπείσουν τους ψηφοφόρους, να μην ψηφίσουν δημάρχους που δεν προέρχονται από το δικό τους χώρο. Δεν ανέχονταν ως φαίνεται να δουν αυτό που έγινε: οι μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας να πέσουν στα χέρια της αντιπολίτευσης. Πέραν των δηλώσεων των υπουργών όμως, είδαμε και τον πρωθυπουργό να παίρνει σβάρνα τις περιοχές στις οποίες οι δικοί του υποψήφιοι κινδύνευαν να μην εκλεγούν, για να τους ενισχύσει με την παρουσία του.  

Σ’ όλο αυτό φταίνε πρωτίστως οι κοψοχέρηδες και απερίσκεπτοι Έλληνες ψηφοφόροι, οι οποίοι πρώτα ψηφίζουν και ύστερα μετανιώνουν γι’ αυτό που ψήφισαν. Δεν εξηγείται αλλιώς το φαινόμενο, ότι με οποιονδήποτε Έλληνα κουτελώνω, μου κατηγορεί την κυβέρνηση. Μία ισχυρή αντιπολίτευση, που δεν τρώει τα σωθικά της, αλλά ανταποκρίνεται στο θεσμικό της ρόλο, να ελέγχει και να ψέγει την κυβέρνηση για τα κακώς κείμενα, είναι απαραίτητη σε κάθε δημοκρατικό κράτος.

Αν είχαμε αντιπολίτευση, δεν θα είχαμε φαινόμενα σαν αυτό του Δήμου Χαλανδρίου. Ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, απείλησε ουσιαστικά ότι θα κόψει πόρους από το συγκεκριμένο Δήμο, αν δεν ψηφιστεί ο δήμαρχος που προτείνει το κόμμα του. «Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την Ανταρσύα δια του κυρίου Ρούσσου. Όχι δια λόγους ιδεολογικούς μόνον, αλλά καθαρά για το καλό του Δήμου. Ο Δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, εάν τα επόμενα πέντε χρόνια μείνει με αυτόν τον δήμαρχο.» Υπερφαλαγγίζοντας δήλωσε ότι: «εάν δεν τα καταφέρουμε, γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο στη ζωή, θα κάνουμε τη ζωή του κυρίου Ρούσσου δύσκολη από εδώ και μπρος.» Αναρωτιέμαι όμως, δεν γνώριζε ο υπουργός, ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτά που λέμε,  ταξιδεύουν άμεσα στους τέσσερις ορίζοντες;[i]

Δεν ήταν όμως μόνον ο Κος Γεωργιάδης, πέραν του κυρίου Αυγενάκη στον κάμπο και  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Κος Μαρινάκης, που κανονικά θα έπρεπε πυροσβεστικά να συμμαζεύει τους άλλους, εξόκειλε κι ο ίδιος. Σε δήλωσή του, αφού πρώτα τόνισε το αντίθετο, κατέληξε: «…σίγουρα θεωρώ ότι αυτοί που έχουν φιλελεύθερη ιδεολογία και είναι πιο κοντά στο χώρο μας, μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματα». Αυτό είπε ο κύριος Μαρινάκης και επειδή μπορεί να ειπωθεί εκ των υστέρων, ότι ήταν μία αποστροφή του λόγου του, ένα τμήμα το οποίο χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, αναφέρουμε ότι αυτό ήταν η κατακλείδα των λόγων του και όπως διδάσκουμε στις εκθέσεις, σε μία παράγραφο η κατακλείδα είναι η τελευταία πρόταση. Η συμπερασματική. Αυτή που εν ολίγοις συνοψίζει τα λεγόμενά μας.

Αγαπητοί φίλοι, ξέρουμε πολύ καλά τι είπατε αλλά και τι υπονοήσατε. Δείξατε έπαρση, δείξατε αγένεια προς το εκλογικό σώμα, υποδεικνύοντάς του τι να κάνει και με ποιον να πάει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην πολιτική, μισό βήμα είναι η απόσταση που χωρίζει τη δημόσια επιτυχία από τη δημόσια κοροϊδία.

Σ.Π.Παπασηφάκης


[i] Χθες πάντως (Δευτέρα 17-10) στην εκπομπή του Ευαγγελάτου τα μάζεψε και δήλωσε ότι όλοι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι θα αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια. Πιστεύω ότι πραγματικά το εννοούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου