Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Πετάξτε τα Smartphone’s 3

 

Πετάξτε τα Smartphones  3

Σάββατο πρωί. Παρά το ότι αποφεύγω το μπάνιο το Σαββατοκύριακο, αποφάσισα να πάω, γιατί εκεί που έχει πάει η βενζίνη, δεν το αποφασίζουνε οι άλλοι. Όταν έφτασα εκεί, στα Πολιτικά, είχε ακόμα θέσεις κάτω από τα δέντρα. Άφησα στη σκιά τη μηχανή, σωρηδόν τα πράγματα και μπήκα στη θάλασσα. Όσο πέρναγε η ώρα, ερχότανε περισσότερος κόσμος. Στριμωχνότανε να παρκάρουν μπρος και πίσω από τη γριά μου κι εγώ φοβόμουνα μη μου την κάνουνε ακορντεόν στο τέλος.
Κάνεις αριστερά και δεξιά το κεφάλι και βλέπεις μια σειρά ανθρώπους  πάνω στις καρέκλες της θάλασσας. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι σαν και του λόγου μου ή βρίσκονται στον προθάλαμο.

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι ίσως είμαι ο μόνος που διαβάζει βιβλίο. Όχι, ψέματα, είναι και μία κυρία που διαβάζει Ευβοϊκή Γνώμη. Το ξεδιάλυνα όταν τη σήκωσε για λίγο και είδα τους κόκκινους ξύλινους τίτλους. Τώρα διαβάζει στην τρίτη σελίδα μία σπουδαία συνέντευξη, με μία ελαφροντυμένη influencer. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν πέσει πάνω στα κινητά.  Τι είναι αυτό το κακό; Πρώτα ήταν οι πιτσιρικάδες. Το κινητό είχε γίνει προέκταση του χεριού τους. Τώρα ανέβηκαν πιο ψηλά ηλικιακά οι χρήστες.  Όλη μέρα με το κινητό στο χέρι. Ζευγάρια κάθονται με τις ώρες και δεν αλλάζουνε κουβέντα. Η υποδούλωση του ανθρώπου από τη μηχανή πραγματώνεται ύπουλα, υπόγεια. Από τη μία μέσω των λογισμικών από εταιρίες μεγαθήρια όπως η Google ή η Microsoft, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  όπως το Facebook ή το Instagram και από την άλλη από εταιρίες όπως η  Cosmote. Πάρτε δωρεάν data, κάντε αυτό με το κινητό και το άλλο και το άλλο… Πρόσφατα πήρε τη σύζυγό μου μία κοπέλα από την ως άνω εταιρία, στις τρεις το μεσημέρι, αφού της πρότεινε να μετατρέψει το κινητό από καρτοκινητό σε σύνδεση, αγρίεψε λίγο με την άρνησή της, τονίζοντάς της ότι αυτό το μήνα έβαλε μονάδες δύο φορές και δεδομένα μία. Θα πρέπει να μας ξενίσει το γεγονός, ότι παρακολουθούνται όλες οι δραστηριότητές μας και γινόμαστε μάρτυρες μιας στοχευόμενης επιθετικής προσωπικής διαφήμισης. Ψάχνουν με οποιοδήποτε τρόπο να βάλουν όσο πιο βαθιά γίνεται το χέρι στην τσέπη μας. Και για να μη φανώ υπερβολικός αναφέρω: το βιβλιοπωλείο της Cosmote, τις ασφάλειες της Cosmote, και πρόσφατα, το πλύσιμο και τη φύλαξη χαλιών της Cosmote. Ναι, καλά διαβάσατε, πλύσιμο και φύλαξη χαλιών από την Cosmote!!! Επειδή ως φαίνεται δεν κερδίζουν αρκετά από την ελληνική αγορά, θα σκεφτώ κι εγώ, θα σφιχτώ λίγο, να τους βρω ένα δύο τομείς ακόμη που ίσως θα μπορούσαν να επεκταθούν. Παλαιότερα ζητούσαμε απλώς να πιάσουμε την κορυφή στο αντικείμενό μας, δεν ζητούσαμε να φάμε το ψωμί των αλλωνών.
Με όλα αυτά το κινητό, το Smartphone για να ακριβολογώ, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η πολύωρη χρήση του όμως έχει αρχίσει να δείχνει τα σημάδια της. Με την πάροδο του χρόνου και την παρατεταμένη χρήση, άλλοι μυς του σώματος δυναμώνουν και άλλοι ατονούν πλήρως. Το κεφάλι και ο αυχένας χώνονται πιο βαθιά και στενεύει ο θώρακας. Μου θυμίζουν τη χρονική σειρά της εξέλιξης από τους πιθήκους, αλλά αντί να σηκώνουμε κεφάλι επιστρέφουμε σε πρότερο στάδιο. Σκύβουμε όλο και πιο πολύ, στο χώμα να πλησιάσουμε, να ριζώσουμε, εμείς που κανονικά θα έπρεπε να ονειρευόμασταν μία πτήση…
Σ.Π.Παπασηφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου