Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Μύκονος και Σαντορίνη

 

Μύκονος και Σαντορίνη

Παλαιότερα οι δάσκαλοι παρακαλούσαν να πάνε σ’ ένα χλιδάτο νησί σαν τη Μύκονο ή σαν τη Σαντορίνη. Εκεί το χειμώνα άνοιγαν τα μάτια των παιδιών και το καλοκαίρι τα δικά τους.  Όλα όμως αλλάζουν. Το πρώτο ξάφνιασμα ήρθε μέσα από μία αγγελία στις εφημερίδες. Δάσκαλος με οργανική θέση στη Μύκονο, ζητούσε αμοιβαία μετάθεση με δάσκαλο στον Έβρο!
Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Δημόσιοι υπάλληλοι κυρίως δάσκαλοι καθηγητές και γιατροί αδυνατούν να βρουν σπίτι να μείνουν. Κι αν με τα πολλά καταφέρουν να βρουν κάποιο, ο μισθός δεν τους φτάνει να πληρώνουν το ενοίκιο. Το κράτος δείχνει να μη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να λύσει το πρόβλημα, για την ακρίβεια δεν κάνει τίποτα.
Όταν όμως το κράτος δεν τα καταφέρνει, τότε το σωστό είναι να αναλαμβάνουν δράση εκείνοι που πλήττονται από την αδιαφορία ή την αδυναμία του. Αναρωτιέμαι λοιπόν για το αυτονόητο. Οι απλοί κάτοικοι της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, δεν ενδιαφέρονται να έχουν δασκάλους για τα παιδιά τους ή γιατρούς για να τους θεραπεύσουν; Δε μπορούν να μαζευτούν κάπου και να αποφασίσουν να θυσιάσουν τα έσοδα από μερικά καταλύματα τα οποία να χρησιμοποιηθούν για να τους στεγάσουν; Εν ανάγκη ας καλύψουν από κοινού το διαφυγόν κέρδος. Τόσο πολύ τους έχει τυφλώσει το χρήμα που δεν βλέπουν πια μπροστά τους;
Πολλοί έσπευσαν να χαρούν όταν έμαθαν ότι τα δύο αυτά κοσμοπολίτικα νησιά, σημείωσαν φέτος κάθετη πτώση στην προσέλευση τουριστών. Αυτό ίσως του κάνει να ξυπνήσουν. Να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να απαιτούν με πέντε μήνες δουλειά να ζούνε δώδεκα. Ότι όταν πουλάνε ένα αυγό, δεν πρέπει να χρεώνουν και την κότα που το έκανε. Οι ξένοι, που δεν είναι κορόιδα όπως νομίζουμε, τους γυρίζουν σιγά σιγά την πλάτη, επιλέγοντας φθηνότερους προορισμούς, οι έλληνες το ίδιο, τι απομένει, κάτι επιδειξιομανείς νεόπλουτοι, κάτι influencers, κάτι youtubers, κάτι tiktokers και άλλοι τέτοιοι μεταπωλητές του τίποτα που πιστεύουν ότι άμα πάνε εκεί βαφτίζονται στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ.
Όσο δύσκολα κερδίζεις ένα όνομα, τόσο εύκολα το χάνεις. Ελπίζω να συνέλθουν γρήγορα πριν φτάσουν στο σημείο να βλέπουνε απλά τα πλοία να περνούν.
 
Σ.Π.Παπασηφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου