Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Λαμπάτος

Γιώργος Λαμπάτος

Ήταν γροθιά στο στομάχι του εφησυχασμού μας η συνέντευξη την οποία έδωσε ο ηθοποιός Γιώργος Λαμπάτος η οποία προβλήθηκε από πρωινή εκπομπή. Ο ηθοποιός μένει σε ένα υπόγειο δεκαπέντε τ.μ. από εκείνα που προορίζονταν κάποτε να είναι οι αποθήκες των διαμερισμάτων των επάνω ορόφων. Αυτό από μόνο του δεν ήταν το πιο οδυνηρό νέο την υπόθεσης. Μας σόκαρε το γεγονός ότι υπάρχουν μέρες που δεν έχει ψωμί να φάει, όπως δήλωσε ή ότι δεν έχει να καπνίσει ένα τσιγάρο. Πώς να είναι καλύτερα τα πράγματα, όταν τη βγάζει με 220€ το μήνα; Η παρέμβαση της Άννας Φόνσου στην εκπομπή, η οποία πράγματι έχει επιτελέσει σοβαρό έργο ως πρόεδρος του ΣΕΗ, ειδικότερα σε θέματα ηθοποιών που διαβιούν κάτω από κακές συνθήκες, δεν έλυσε το πρόβλημα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από είκοσι χιλιάδες ηθοποιοί. Από αυτούς πολύ λίγοι είναι εκείνοι που τα βγάζουν πέρα. Πόνο τα μεγάλα ονόματα. Οι υπόλοιποι φυτοζωούν. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος, πέραν των ηθοποιών, που να είναι τρεις φορές το χρόνο άνεργοι. Που τρεις φορές το χρόνο να αναζητούν νέα δουλειά. Και που όταν τη βρουν, να παίρνουν τόσα, όταν τα παίρνουν κι αυτά, που να μη μπορούν να ζήσουν. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, που δε μετράει πια και πολύ τα λόγια της, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον Αρναούτογλου, αναρωτήθηκε πόσα ελληνικά σήριαλ παίζονται αυτή τη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση και τι μισθό παίρνουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτά.
Ο χώρος της τηλεόρασης και του θεάτρου, του θεάτρου και της τηλεόρασης για να τα βάλω στη σωστή σειρά, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι είναι λαμπερός. Πολλοί νέοι στρέφονται στην ηθοποιία για να πάρουν λίγη απ’ αυτή τη λάμψη. Μα πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν ότι η λάμψη είναι εφήμερη, ότι χάνεται μόλις σβήσουνε τα φώτα της ράμπας, και ότι πάντα οι παραγωγοί ψάχνουνε για νέα πρόσωπα στέλνοντας τα παλιά να ζήσουν σε υπόγεια των δεκαπέντε τ.μ..
Δεν θα αναφέρω ονόματα ηθοποιών που έμειναν για χρόνια στα αζήτητα, ηθοποιών που κυριολεκτικά πέθαναν στην ψάθα, άλλων που κατέληξαν να κοιμούνται σε αυτοκίνητα ή φουντάρισαν στο κενό. Η υπόθεση του Γιώργου Λαμπάτου ήρθε να μας ταρακουνήσει, να μας θυμίσει το έργο του Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια». Την ώρα που ένα άνθρωπος δεν έχει ψωμί να φάει, την ίδια ώρα, μια παρέα νεαρών που διασκέδαζαν στον Αργυρό στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, που σκορπούσαν τα λεφτά του μπαμπάκα, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν βγάλει ούτε μια δεκάρα στη ζωή τους, έβαζαν περίπου δέκα κοπέλες, δέκα λουλουδούδες, παρατεταγμένες σε ημικύκλιο, να πετούν από πέντε πανέρια γαρύφαλλα έκαστη, στη νεαρά τραγουδίστρια Ανδρομάχη, που λικνιζόταν εκείνη τη στιγμή στην πίστα.[i] Θέλετε να σας κάνω το λογαριασμό; Κάθε πεντάδα κοστίζει 150€, οι δέκα δηλαδή 1500€ και αυτό δεν το έκαναν μία φορά αλλά καμιά δεκαριά. Κάντε μόνοι σας τη σούμα και σκεφτείτε το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει.
 
Ο …ρεπόρτερ που πήρε τη συνέντευξη του ηθοποιού, έβγαλε και του έδωσε ότι είχε στην τσέπη του και μέσα στην έντονη συγκίνηση ζήτησε να παραιτηθεί από τη δουλειά του. Το σίγουρο είναι ότι για ώρα έβλεπε τον κόσμο μέσα από μία θολούρα, μέσα από μία ομίχλη δακρύων.
Σ.Π.Παπασηφάκης


[i] Αυτά έγιναν όπως ακριβώς μου τα περιέγραψε η γυναίκα μου, που ήταν παρούσα, γιατί εγώ έχω μείνει στην εποχή των μπουάτ, όπου «μικρό παιδί σαν ήμουνα» πήγαινα να βρω «την άκρη του ουρανού» στο «Συμπόσιο» ή στην «Απανεμιά» στην Πλάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου